polovnicky dennik | Elektronická kniha návštev poľovného revíru

Windows 7 Fiókfelügyelet

A Felhasználói fiókok felügyelete (User Account Control - UAC) a Windows 7 (és az előző operációs rendszer, a Windows Vista) szolgáltatása, amely olyan esetekre nyújt segítséget a számítógép kezelésében, amikor egy program rendszergazdai szintű engedélyekhez kötött változtatást hajt végre. A felhasználók általában folyamatos zaklatásnak veszik a monitor elsötétülését és a felugró engedélyt kérő ablakokat. De tulajdonképpen mit is csinál a User Account Control?
Sok feladathoz nem szükségesek rendszergazdai jogok. Ugyanakkor, mivel a Windows Vista előtti verziók alapértelmezés szerint minden felhasználói fiókot rendszergazdai fiókként hoztak létre, a júzerek megszokták, hogy teljes hozzáférést kapnak a rendszer felett.
A legtöbb felhasználónak azonban általában nem szükséges rendszergazda szintű hozzáférés a számítógéphez. Általában nagy részük nem is tudja, hogy rendszergazdaként jelentkezett be. A rendszergazdaként történő bejelentkezés lehetővé teszi a szoftverek telepítését, de tudtodon kívül rosszindulatú programokat is telepíthetsz a rendszerre. Egy rendszergazda által telepített rosszindulatú szoftver teljesen kiszolgáltathatja a számítógépet és annak minden felhasználóját.

A felhasználói fiókok felügyeletének bevezetésével a hozzáférés-vezérlési modell megváltozott. Amikor egy felhasználó megpróbál elindítani egy rendszergazdai programot, felugrik a Felhasználói fiókok felügyelete párbeszédpanel, és az Igen vagy a Nem válasz kiválasztását kéri, mielőtt engedélyezné a teljes rendszergazdai hozzáférést a folyamathoz. Ha a felhasználó nem rendszergazda, a program futtatásához meg kell adnia egy rendszergazda hitelesítő adatait.

A Felhasználói fiókok felügyelete úgy működik, hogy módosítja a felhasználói fiók engedélyének a szintjét. Ha általános jogú felhasználóként is elvégezhető műveleteket végzel a számítógéppel (e-mailezel, zenét hallgatsz vagy dokumentumot készítesz, internetezel), akkor csak az általános jogú felhasználóknak járó engedélyeket kapod meg - még akkor is, ha rendszergazdaként vagy bejelentkezve.
Ha egy program rendszergazdai szintű engedélyeket igénylő változásokat készül végrehajtani a rendszeren, akkor a felhasználói fiókok felügyelete értesítést jelenít meg. A rendszergazdaként bejelentkezett felhasználó az Igen gombra kattintva továbbléphet. Ha nem rendszergazda, csak akkor léphet tovább, ha valaki, akinek van rendszergazdai fiókja a számítógépen, megadja a jelszavát. Az engedély megadása esetén átmenetileg rendszergazdai jogokat kaphat, hogy elvégezhesse a műveletet, majd visszatér az általános jogú felhasználó szintjére. Ezáltal még ha rendszergazdai fiókot használsz is, semmi sem módosítható a számítógépen a tudtod nélkül, amely meggátolhatja, hogy rosszindulatú szoftverek (kártevők) és kémprogramok települjenek a számítógépre vagy módosítsák a számítógépet (tehát nem azért van, hogy bosszantson és ne engedjen hozzáférni a rendszerhez, hanem éppen azért, hogy mindenről tudjál, ami a rendszerben történik).

A számítógépre az esetek többségében egy általános jogú felhasználói fiókkal ajánlott bejelentkezned. Rendszergazdai fiók nélkül is böngészheted az internetet, küldhetsz e-maileket, használhatod a szövegszerkesztőt és el tudod végezni a napi feladatokat. Ha felügyeleti műveletet akarsz elvégezni, például új program telepítését vagy olyan beállítások módosítását, amelyek hatással lehetnek más felhasználókra is, nem szükséges átváltanod rendszergazdai fiókra. A Windows engedélyt vagy egy rendszergazdai jelszót kér a feladat elvégzése előtt. Tanácsos általános jogú felhasználói fiókot létrehozni a számítógép minden felhasználója számára (még a rendszargazdának is célszerű a napi feladatokat általános jogú felhasználóként végezni).

A Felhasználói fiókok felügyeletének van egy egyszerű beállítási módja (a Start Menü keresőjébe írd be, hogy uac, és nyomj Enter-t), ahol egy csúszka segítségével állíthatod be a szintjét. Ezenkívül részletesebben is megadhatod az UAC beállításait (természetesen csak azokban a Windows 7 verziókban, amelyekben a Csoportházirend-szerkesztő elérhető).

|  iOS fejlesztés |  Android fejlesztés |  Mobil fejlesztés | számlázó app | számlázó program | mobil számlázó

 

Mobil fejlesztés

mobil fejlesztésA legdinamikusabban fejlődő informatikai ágazat, a mobil alkalmazások területe. Több milliós felhasználói táborral. Mit jelent ez? Nos ha még nincs mobil alkalmazásod, akkor itt az ideje belevágni a mobil fejlesztésbe. Naponta több millió mobil app-ot töltenek le a felhasználók a régiónkból. Tudod hány millió potenciális ügyfél ez? Ha érdekel a mobil fejlesztés keressd a PlixApp Kft.-t. Ők nagyon otthon vannak a témában.

BE-ONLINE

www.be-online.skÜdvözlöm,
Horváth Zoltán vagyok, a Be-Online vezetője. Ön valószínűleg azért látogatta meg oldalunkat, mert egy olyan informatikai csapatra van szüksége, aki megbízható módon és profi szinten, precízen látja el munkáját az informatika minden területén. Azt kell mondjam; Jó helyen jár!

web sablonok

Állás ajánlat

Rendszergazda Győr

Rendszergazda Győr

PlixApp_200x00

Informatikai és rendszergazdai segítség Győrben. Bízza az informatikai rendszerét a profi rendszergazda, hozzáértésére. Miért fizetne fölöslegesen?

POĽOVNÍCKY DENNÍK

Elektronická kniha návštev poľovného revíru

polovnicky-dennik

Poľovnícky denník